torsdag 23 januari 2014

Underbara dagar i Lanquin

De sanste dagarna har vi befunnit oss i Lanquin. Det ar en liten by langt ut pa landet i mitten av Guatemala. Vagen dit var lang, slingrig och guppig. Men nar vi val var framme var det absolut vart den jobbiga resan. Under dagarna i Lanquin har vi verkligen kommit in i semester-lunk och tappat bade tidsen. Igar nar ett par fragade oss om vilken dag det var kunde vi inte svara.

Vi har bott pa ett hostell som heter El Retrio. En helt fantasktisk plats! Hotellet ar medvetet pa sa manga satt, vilket far mig att tycka om det annu mer. Det ags fortfarande av den maya-familj som startade det och det ar lokalbefolkningen som i stor utstrackning driver det. De vasterlanningar som jobbar pa hostellet ar volontararbetare och far mat och boenede i utbyte mot jobb. Alltsa - jag skulle verkligen kunna tanka mig att aka hit och volontara nagon gang i framtiden. Dessutom sa har maten varit underbar! Varje dag serverade en vegetarisk buffe pa kvallen! Makalost stor och god! AMAZING! Har ar utsikten fran var lilla hydda:


Lanquin ligger nara de naturliga polerna som kallas Semuc Shempay. I tva dagar njot vi av det klara vattnet och badade i de naturliga poolerna. I Semuc finns det en stor flod, som pa ett stalle rinner under jorden i grottor. Ovanpa dessa grottor har det bildats gropar och nar vatten rinner ner fran bergen bildas det naturliga pooler. En utav dagarna i Lanquin akte jag med en guidad tur till Semuc. Erika stannade hemma for att kurrera sig fran sin sjuka. Jag akte tillsammans med Fred och Leonor. Fred ar fran Frankrike och Leonor ar fran Ecuador. Ett harligt par som vi hangt med nagra dagar nu. Transporterna har skulle aldrig godkannas hemma. Vi akte cirka 25 stycken pa detta flak.



Dagen bestod av en vandring i grottorna, forsranning och bad i poolerna. I mer an en timme befann vi oss i grottorna, vilket var helt fantastiskt. Vi sammade med stearinljus for att se nagonting. Det var vattenfall och klattning inne i grottorna. Tyvarr ar inte vin kamera vattentat.

I omraden runt Semus odlas mycket kakoa. Det har ar ett kakotrad och pa bilden under saljer barnen choklad som deras familjer tillverkat. Det ar svart att forhalla sig till fattigdommen och barnarbetet som ar vanligt. Men bortsett fran det sa var chokladen god! :-)



Var guide hette Mingo och var som en apa! Har hanger han i ett trad for att fotta bilderna som ar under! Han hoppade avne ner for ett vattenfall pa cirka 25 meter for att hamta ett par skor som en tjej hade glomt! Josses!



  Semuc ar verkligen fantastiskt och en plats som alla borde besoka nagongang i livet! Vattenet ar som ett akvarium! Underbart!!


Puss o kram fran Guatemala!

/Elvira


1 kommentar: