tisdag 14 januari 2014

Vulkaner och mashmallows

Idag gick vi upp kvart over fem for att ta en shuttle till den aktiva vulkanen Pacaya, och resan bjod pa fantastisk natur men aven en inblick i vidden av landets faktiska fattigdom. Val uppe borjade vandringen mot vulkanens topp som tog tva timmar brant uppforsbacke- yey for morgongympa! Var fantastiska guide berattade att vulkanen hade utbrott for tre dagar sedan och nar vi stod och grillade macshmallows over klipporna knackade det till under fotterna pa mig. Tio sekunder senare blev det VARMT under skosulorna och jag hoppade at sidan, varpa guiden skrattade och fragade om det var caliente. Si, mucho! Utover guiden fick vi aven ytterliggare en erfaren foljeslagare pa var vandring i skepnaden av en hund! Hon vandrade entraget pa i hopp om en smakbit pa godbitarna vi grillade. Medans vi stod uppe fick grannvulkanen ett utbrott och vi kande oss ganska sma!  

Pa vagen ner slog jag folje med guiden som berattade att huvudinkomsten for lokalbefolkningen kommer fram turism, kaffe- och sockerodlingar. Han berattade aven att ett utbrott for naga ar sedan odela en hel stad men efter tre ar flyttade befolkningen tillbaka, helt enkelt for att man inte hade nagot annat val ekonomiskt. Han trodde att det fanns sex universitet i landet, och de som utbildade sig trodde han stannade kvar i landet vilket givetvis ar positiv for fattiga lander som sa ofta drabbas av ´´braindrain´´ da alla med utbildning finner battre framtidsutsikter i andra lander. Guide tyckte aven det var lustigt att vi studerade spandka i Sverige- ni har val ingen att prata med!  

Under eftermiddagen har vi bokat en shuttle till Panajachel dar vi ska spendera tva natter och ta en dagutflykt till Chichistenango som har mayamarknad pa torsdagar. Och icke att forglomma, vart forsta dopp i centralamerika i Lago Atitlan! Ryktet sager aven att det finns paragliding dar, vi haller tummarna!  

Hasta luego!  
//Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar